Thursday, November 19, 2015

Sissejuhatuseks

See on meie Aktiivse ja turvalise koolipäeva projekti veeb
”Aktiivne ja turvaline koolipäev”

Alates 2009. aasta lõpust osaleb meie kool projektis ”Aktiivne ja turvaline koolipäev” koos Tallinna 45 kooli ja Turu linna 44 partnerkooliga. Projekti eesmärk on arendada uusi partnerlusmudeleid koolis ning väljaspool kooli laste ja noorte heaolu ja kaasatuse edendamiseks, edendada positiivset ja turvalist koolikliimat ning suurendada laste ja Projekti tegevused on suunatud 1.-9. klassi õpilastele, kuid kaasa lööb ka gümnaasium. Tallinnas juhib  projekti Tallinna Haridusamet. Projekti rahastavad EL Kesk-Läänemere programm INTERREG IV A 2007-2013 ja Tallinna Linnavalitsus. Meie kooli projekti meeskonda kuuluvad Tiina Tiit, Kärt Käesel, Birgy Lorenz ja Tõnu Piibur. Info projekti kohta on olemas projekti kodulehel http://safeandactiveschoolday.wikispaces.com/Projekt ja meie kooli projekti kodulehel.

Iga projektis osalev kool saab kolme projektiaasta jooksul kulutada 3000€, et osta vahendeid, millega lapsed saavad vahetundides ja pärast kooli mõistlikult aega sisustada.  2011. aastal osteti koolidele vahendeid kokku 42000€ eest. Koolide töörühmad peavad aru, mida oleks tarvis ning soetavad oma kooli jaoks sobivaimaks peetud vahendid. Kõige populaarsemad on strateegilist mõtlemist arendavad lauamängud, kooli saalis ja koridorides kasutatavad spordivahendid, muusikariistad ja joonistustarbed. Osa koole on jaotanud koolimaja piirkondadeks: ühes koridori otsas ja saalis mängitakse liikumismänge ja sporditakse, teises on võimalik lauamänge mängida, kolmandasse on kott-toolidest tekitatud mõnus lugemispesa, neljandas saab joonistada või pilli mängida. Meie kooli eripärane arhitektuur seda ei võimalda ja nii püüame saada hakkama ühises liigendamata ruumis.


Mängime!

Oleme väga tänulikud Tallinna Pedagoogilise Seminari õppejõududele, kes korraldasid kevadel 8. klasside õpilastele mängujuhtide koolituse. Mängujuhid  teavad palju mänge ja püüavad neid teistele õpetada. Projekti raames koostati ka väikesed raamatud – mängude kogumikud.

Koolitame ja innustame pidevalt oma kooli vanemaid õpilasi ning õpilasaktiviste, et nad oleksid valmis kaasõpilasi ja õpetajaid kaasama ja neile erinevaid üritusi läbi viima, noorematega mängima. Oleme loonud sõprusklasside süsteemi, kus vanemad õpilased aitavad ning innustavad oma noorema sõprusklassi liikmeid, olles neile nn vanemaks õeks või vennaks. Igapäevaselt pöörame tähelepanu sellele, et viisakas ja sõbralik olla on normaalne.


Oleme sõbralikud!

Väga tähtis on, et lapsed hakkaksid mõtlema, mis teeb koolipäeva heaks ja mis seda rikub. Projektipartnerite koostöös valmis  analüüsi läbi viia aitav töövahend – poster ”Mõttetahvel”. Selle said meie kooli algklassid ning tulemused ripuatai iga klassi seinale. Oma töötoa ja kokkuvõtte tegid õpilasesinduse 40 liiget 8.-12. klassides. Kokkuvõtet on hoolega uurinud nii lapsed kui kooli töötajad. Juhtkonnale ja õpetajatele on seal välja öeldust suur abi koolikeskkonna paremaks muutmisel. Mõttetahvli abil saab analüüsida ka mitmesuguseid muid probleeme, seda saab koolides kasutada veel mitmeid aastaid. Lähemalt saab meetodi kohta lugeda http://safeandactiveschoolday.wikispaces.com/Forms+and+info .
Loomisel on mõttetahvli elektroonilien variant ning selle valmimisel võtame selle kindlasti kasutusele.

Uurimisrühm toetab projekti elluviimist

Mõlemal pool lahte on projekti läbiviimisel toeks uurimusi läbiviiv rühm: Turus on see rühm moodustatud Turu Ülikoolis, meil Tallinna Ülikoolis. Viidi läbi mahukas õpilaste uuring (kokku 3430 õpilast) ja personaliuuring (kokku 422 vastanut). Esitatud tulemused annavad mitmekülgse ülevaate ühelt poolt õpilaste tegevustest ja psühholoogilise turvatundega seonduvatest teguritest ning teiselt poolt koolide väärtustest ja nende rakendumisest koolipersonali silme läbi. Uurimus kinnitas, et koolist tunnevad rõõmu lapsed, kes on enesekindlad ja heade sotsiaalsete oskustega, kes ei tunne end üksildasena ning kes tajuvad, et õpetajad suhtuvad neisse hästi. Seega tuleb koolis püüelda selle poole, et võimalikult paljudel õpilastel oleksid tingimused, mis võimaldavad koolirõõmu tunda. Iga kool sai koolikohased tulemused, üldkokkuvõtet saab lugeda aadressil http://safeandactiveschoolday.wikispaces.com/Forms+and+info.

Projekti tutvustust näidati ka infoekraanidel.

Kokkuvõte

Projekt on koolipere liitnud ning oleme tutvunud ka kolleegidega väljaspoolt oma kooli. Varasemalt on kohtunud Turu ja Tallinna õpetajad ja direktorid, et kogemusi vahetada ja uusi ideid saada. Sel aastal toimub meie kooli õpilaste ja õpetajate osalusel väljasõit Turu linna, kahe linna õpilaste kokkusaamisele, et nad saaksid tutvuda erinevate koolikultuuridega. Projekti meeskond loodab, et projektikoolides õppivatest lastest kasvavad aktiivsed, sõbralikud ja tervislikke eluviise au sees hoidvad inimesed. Usume ka ise nii.

Projekti juhtide Georg Aheri ja Sirje Aheri materjalide põhjal
Kärt Käesel
Programm INTERREG IVA on välisprojekt „Aktiivne ja turvaline koolipäev", mille eesmärgiks on parendada vaimset ja sotsiaalset õpikeskkonda, kujundada õpilaste aktiivset ellusuhtumist ning edendada õpilaste tervislikku elustiili ja heaolu koolis.
Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul soovitakse projekti tegevustega ühiselt kujundada koolikultuuri ja hoiakuid, et arendada ja toetada aktiivse ellusuhtumisega õpilasi, kes osalevad meelsasti meeskondlikes tegevustes. „Projekti kaasatakse 44 kooli Turu linnast ja 45 kooli Tallinnast," selgitas Jäppinen. „Iga kool töötab projektijuhtide toel ja üksteisega koostöös välja oma keskkonnaga sobiva aktiivse ja tervisliku koolipäeva mudeli ning viib selle reaalselt ellu."
Projekti tulemusena luuakse meetodid ja vahendid laste ja noorte aktiivsuse tõstmiseks koolis; piireületav koostöömudel ja metoodiline töövahendite kogum kaasahaarava ja aktiivse koolipäeva  planeerimiseks; pikapäevakooli tegevused, mis edendavad koostööd teiste laste ja noortega töötavate asutustega ning innovatiivne sisuline ja finantsmudel laste/noorte tervise ja heaolu edendamiseks. Arendatakse laste ühise tegutsemise vaimu, koostööd koolis, koolide vahel ja linna tasandil. Projekti käigus toimub parimate kogemuste vahetamine Tallinna ja Turu linna vahel ning viiakse läbi uurimusi projektiga seotud eesmärkide saavutamise analüüsimiseks.



Tallinn osaleb projektis lihtpartnerina Tallinna Haridusameti kaudu. Projekti juhtpartneriks on Turu linna haridusosakonna haridusteenuste keskus. Projekti kogueelarve (Tallinn ja Turu) on 22,3 miljonit krooni - sellest Turu projekti kogumaksumus on 12,8 miljonit krooni (sh välistoetus 85% ja omafinantseering 15%) ja Tallinna projekti kogumaksumus 9,5 miljonit krooni, millest omafinantseering on 15% ehk 1,4 miljonit krooni ja välistoetus 85%.  Projekti rakendamiseks on vajalik sildfinantseering.
Projekt kestab tänavu septembrist kuni 2012. aasta detsembrini.

No comments:

Post a Comment